Fietsen door Rotterdam met oBike

Hoe kun je beter een stad ontdekken dan op de fiets? Je komt veel verder, dus je kunt veel meer zien in één dag. Daarnaast is het super gezond. Maar ja, om nou naar elke stad je fiets mee te nemen: dat schiet niet echt op. Daar hebben ze in Rotterdam (en meer steden wat op gevonden): oBike. De tijden van het witte fietsenplan zijn ALLANG voorbij, maar hier hebben ze nu een “gele” fiets op gevonden. Over de gehele stad kun je op vrijwel elke hoek wel een fiets vinden.

Fietsen met oBike door Rotterdam

Fietsen met oBike door Rotterdam

Hoe werkt het?

Zoals gezegd, over geheel Rotterdam kun je oBikes vinden. Je herkent de fietsen aan de geel-zilveren kleur met mandje en een QR-code. QR-code? Ja! Een QR-code. Voordat je gaat fietsen moet je namelijk de oBike app downloaden in de Google Play Store of de App Store. Je moet je eerst registeren met je telefoonnummer, en zodra dit gedaan is, is je account actief. En dan heb je zin om te fietsen? Je start de app op en via de app kun je de dichtstbijzijnde fiets(en) zo ontdekken. Je loopt er naar toe en je scant de QR-code op het stuur of op het achterspatbord.

Wij hadden het geluk dat deze zondag zowel het fietsen als de borg gratis waren. Dus na het scannen van de QR-code wordt automatisch het slot ontgrendeld en kun je gaan fietsen. En veilig ook, want de verlichting gaat vanzelf aan. Mocht je geen geluk hebben en wel moeten betalen dan betaald je €0,25 per kwartier en € 79 (dat is echt wel HEEL veel) borg. Je betaald per iDeal of Paypal. De borg wordt gemakkelijk terugbetaald (als dus oBike zelf). Dit regel je via de app en kan maximaal 30 dagen duren (vind ik dan weer niet echt heel gemakkelijk). Als je vrienden uitnodigt of netjes je fiets parkeert, kun je punten sparen wat ook weer tegoed oplevert voor het fietsen.

En hoe fietst de oBike?

De fietst fietst zoals een fiets hoor te fietsen… Maar dan wel wat zwaar. Er zitten geen versnellingen op, wel handremmen. Maar ja, dat maakt het trappen niet lichten. Met wind tegen de Erasmus Brug op fietsen kost toch wel wat moeite dan, kan ik je vertellen. Ik snap dat de fietsen hufertproof moeten zijn, en dat zijn ze denk ik ook. Zeker als je geen borg betaalt, zullen de fietsen sneller ergens “zomaar” worden neergezet en gaan ze natuurlijk sneller kapot. Het is mooi dat er een lampje (voor en achter) op zit dat op batterijen werkt. Er zit ook een mooi mandje voorop waar je wat spullen kwijt kan.

Rotterdam

Rotterdam

En dus?

Ja, ik vind het echt een leuk principe. Los van de borg zijn de kosten niet echt hoog en het is gemakkelijk om een fiets te unlocken (owh ja, je moet wel een smartphone met bluetooth hebben, zo maakt hij namelijk verbinding). Als je wat gaat drinken of gaat bekijken, parkeer je de fiets, zet de fiets gewoon op slot en je betaling stopt ook meteen. Als je geluk hebt, en je wilt weer verder fietsen, staat je fiets er nog. Zo niet, dan moet je even een nieuwe fiets in de buurt zoeken. Dat is natuurlijk een nadeel. Je kunt de fiets maximaal 15 minuten reserveren. Daarna kan iedereen ‘m weer pakken.

Meer info nodig? Download dan de app of ga naar www.o.bike/nl/.

Advertentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.