Fotoboek van Fotofabriek: super mooi resultaat

Tijdens onze reizen maken we natuurlijk een hoop mooie foto’s. Soms met de digitale spiegelreflexcamera en soms “gewoon” met onze telefoon. Het is af en toe wat gemakkelijker en sneller om een foto te maken met je telefoon dan dat grote ding weer uit je tas te pakken. Waarbij we vroeger altijd boeken vol vakantiefoto’s hadden, staat nu eigenlijk alles op onze NAS (of op deze site). Tijd om weer eens een mooi fotoboek te maken, dachten we zo. En dat hebben we gedaan op Fotofabriek.nl. Er zijn natuurlijk tientallen (bekende en minder bekende) sites waar dit kan, maar het moet vooral eenvoudig en snel. Toevallig vond Tros Radar dit ook en zij hebben Fotofabriek uitgekozen als beste fotoboekleverancier.

Op de website van Fotofabriek kun je kiezen uit agenda’s, kalenders, wanddecoratie zoals posters en canvas, verhuiskaarten, kerstkaarten, placemats en nog veeeeeel meer. Maar wij willen dus een fotoboek maken. Hiervoor surf je gemakkelijk naar www.fotofabriek.nl/fotoboek-maken. Omdat het wel een beetje een chique uitstraling moet hebben, willen wij graag een staand A4 fotoboek met een harde kaft.

Fotofabriek Fotoboek

Fotofabriek Fotoboek

Eenvoudig het album maken

Als je eenmaal op de fotoboek-pagina hebt gekozen welke soort- en kwaliteit boek je wilt hebben, kun je de software downloaden of (en dit is echt handig voor de creatievelingen) je kunt een PDF uploaden van het album, welke je hebt opgemaakt in Adobe Illustrator of Photoshop. Wij kiezen voor de software! Deze staat binnen een paar minuten op je computer. Maar helaas… Bij het eerste keer opstarten van de software, krijg ik een foutmelding (“Runtime Error……”). En ik kan niet verder. Na het nog een keer geprobeerd te hebben, start hij gelukkig wel op (oeffff…) en gaat hij nog wat templates enzo downloaden van het internet. Dit duurt nog een paar minuten.

Fotofabriek A4 Hardcover Fotoboek

Fotofabriek A4 Hardcover Fotoboek

We gaan beginnen in de software aan een nieuw project! Ik vind fotoboeken altijd wel leuk, maar ik vind het altijd een behoorlijke klus om er een leuk album van te maken. Ik hoop dat het eenvoudig gaat bij Fotofabriek, anders ben ik er snel klaar mee. En dan ken je het wel: dan heb je een begin, je zegt dat je het ooit af maakt… Maar ja, wanneer… Als je met pensioen gaat heb je weer alle tijd :-).

Nu echt aan de slag met de Fotofabriek Software

Je gaat eerst door een eenvoudige wizard die nogmaals vraagt wat je precies wilt maken. Dan kun je kiezen voor een leeg album, een sjabloon waar je zelf de foto’s en de teksten in kunt zetten of een slabloon die zelf alle pagina’s met jouw foto’s vult. Ik ben ben benieuwd hoe dit laatste werkt, dus ik begin maar eens hier mee. Dan begint nog het meest tijdrovende klus: de mooiste foto’s uitzoeken. Het duurt even voordat de map is geladen waarin al mijn foto’s van onze reis Bali 2017 staan. Het laden van de foto’s (waar je uiteindelijk de selectie moet maken welke foto je in het album wilt), duurt erg lang en ik kan niet goed zien welke foto ik wel of niet wil hebben. Het was wat handiger geweest als de foto’s wat groter waren in plaats van miniaturen. Daarom kies ik er voor de map met de foto’s gewoon in Windows te openen, hier te selecteren en deze foto’s even in een aparte map te zetten op mijn computer. Wellicht gaat het zo langzaam omdat het grote bestanden zijn die via WiFi van de NAS afkomen?!

Fotofabriek Software

Fotofabriek Software

Al snel blijkt dat ik veel te veel foto’s heb geselecteerd: dan wordt het toch wel een wat duur product. Ik moet dus even downsizen. Uiteindelijk kies ik er voor om het gehele ontwerp zelf te doen en dus de selectie van foto’s opnieuw te maken. Het blijkt dan nog wat lastig om uit 600 foto’s een kleine 100 leuke foto’s te zoeken, maar het lukt uiteindelijk wel.

Advertentie
Banner Fotofabriek

Toch maar handmatig aan het werk

Ik kies dus voor een leeg album. Maar eigenlijk werkt dit ook super handig. Je kan per pagina (of dubbele pagina) kiezen voor een bepaald sjabloon waarin je foto’s (en eventueel tekst) dan geplaatst kunnen worden. Je hoeft dan niet zelf te passen en te meten: je pakt gewoon een foto op, laat deze vallen op één van de plaatsen waar staat “Plaats hier foto” en hij staat erin. Er is keuze uit HEEL VEEL verschillende sjablonen. Van één grote foto op één pagina tot meerdere foto’s op één pagina.

Daarnaast kun je nog schaduwen toevoegen, kleurcorrectie op foto’s toepassen, foto’s omkeren of spiegelen, foto’s in sepia of zwart-wit omzetten en nog veel meer opties. Dus je kunt echt wel creatief aan de slag. En heb je toch iets gedaan wat je eigenlijk niet wilde? CTRL-Z en het wordt weer ongedaan gemaakt.

Fotofabriek album samenstellen

Fotofabriek album samenstellen

Google Maps

Wat echt super handig is, is dat je een Google Maps kaartje bij je foto’s kunt plaatsen. Via het menu “Extra’s” kun je Google Maps selecteren. Hier zoek je op waar je geweest bent, en het kaartje wordt op de pagina geplaatst. Even verplaatsen voor de juiste positie en kaar is …. Fabian!

 

Fotofabriek Google Maps kaartje in album

Fotofabriek Google Maps kaartje in album

En nu… Bestellen maar!

Ik heb inmiddels 24 pagina’s gevuld en dat vind ik prima. Ik laat het document nog even controleren op fouten. Zo kijkt de software onder andere of er geen foto’s met een te lage resolutie in het album zitten. Dit zou zonde zijn, want bij het drukken zie je dit dan natuurlijk duidelijk. Daarna sla ik het project even op en druk ik op “Bestel Product”. Ik bestel hier voor het eerst, dus ik moet mij wel even registreren. Daarna wordt het project ge-upload naar de servers van Fotofabriek. Dit kan natuurlijk even duren, afhankelijk van het aantal- en de kwaliteit foto’s.

Na het uploaden, klik je door naar de website. Je kan het project dan nog een naam geven. Via de website doe je de uiteindelijke bestelling van het album. Je kunt betalen via iDeal, Master- en Visa-card maar ook met VVV-bonnen. Dan kun je die ook eens uit de la halen om te gebruiken. Na het betalen, wordt het album in productie genomen.

En dan is het wachten totdat de postbode komt… Ja, en geduld is een schone zaak. Ik ben erg benieuwd naar de kwaliteit van het album!

Het wachten op mijn Fotofabriek album wordt beloond

Ik heb het album afgelopen maandag besteld. Tijdens het wachten ontvang ik een mail van Fotofabriek met daarin de uitleg hoe mijn album wordt gemaakt. Maar wat ik echt super gaaf vindt is het filmpje wat ik ontvangen heb, waarin daadwerkelijk de harde kaft van mijn album wordt gemaakt. En dat filmpje mogen jullie van mij ook even bekijken. Ik vind dit echt super leuk gedaan:

Hiermee  laten ze in elk geval zien dat ze met je album bezig zijn. Maar, uiteindelijk kreeg ik bericht dat het album donderdag verstuurd werd, en vrijdag lag deze al in de bus. Ook wel zo gemakkelijk: je hoeft niet op de postbode te wachten of naar het Postkantoor te rennen om je pakketje op te halen.

Natuurlijk maken we het album snel open. En het ziet er mooi afgewerkt uit. De harde kaft van het album ziet er kwalitatief goed uit en de kleuren van de foto zien er ook goed uit. Wij hebben dus gekozen voor het album van 24 pagina’s. De foto’s komen allemaal mooi uit in het album en zijn goed van kwaliteit. De kleuren zijn helder en echt. De gekozen templates zien er goed en speels uit, maar zijn niet te druk. Alleen de pagina waarin (zie hieronder) er ook twee foto’s in het midden van het album staan, zijn niet zo handig. De foto valt eigenlijk volledig weg. Dit template kies ik de volgende keer voor deze pagina dan niet meer.

Fotofabriek Beoordelingen

Fotofabriek Beoordelingen

Ook de Google Maps kaartjes zien er leuk uit en geven duidelijk aan waar de foto dan ook is genomen. We hebben wat weinig teksten geplaatst, maar de teksten die we er bij hebben gezet zijn ook duidelijk geprint van de goede font grootte.

Fotofabriek Beoordelingen

Fotofabriek Beoordelingen

Fotofabriek Beoordelingen

Fotofabriek Beoordelingen

Conclusie

Ja, ik ben erg tevreden over dit album van Fotofabriek.nl. De software werkt gemakkelijk, zeker als je gebruikt maakt van de standaard templates die in gebouwd zijn. Het laden van de foto’s gaat soms wat langzaam, maar nogmaals dit kan ook door de hoge kwaliteit van de foto’s komen en door onze NAS/WiFi. Het plaatsen van de foto’s in het album gaat verder gemakkelijk. Zo ook het toevoegen van tekst en eventueel de Google Maps kaartjes. Je wordt door Fotofabriek op een creatieve manier op de hoogte gehouden van je bestelling en 4 werkdagen vind ik heel netjes en heeft mijn geduld niet op de proef gesteld verder. Daarnaast is de kwaliteit van dit album gewoon super, weinig aanmerkingen hierop. Foto’s zijn helder, kleurrijk en  voldoende levendig. Al met al ga ik zeker vaker bij Fotofabriek mijn albums of andere foto artikelen bestellen!

 

 

 

Advertentie
Fotofabriek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.