Stadstour wandelroute door Amsterdam

Wij waren in Amsterdam op 30 december met het Amsterdam Light Festival… Op zich wel leuk, maar de wandel stadstour door Amsterdam was eigenlijk veel leuker. De route gaat vanaf het Centraal Station, langs Nemo, scheepsvaartmuseum, Hortus Botanicus, Hermitage, de Magere Brug, Theater Caré, door de 9 straatjes en je loopt de gehele Herengracht af. Met eventueel uitstapjes langs het Verzetsmuseum, langs Artis, en de Dam. Een mooie route die zowel ’s avonds als overdag perfect te doen is in een kleine 2 uur: 8 kilometer. Maar eerst even het kaartje van onze route:

Wij beginnen onze wandeltocht op Amsterdam Centraal Station. Ga lekker met de trein naar Amsterdam. Dat scheelt weer een hoop stress waar je helemaal geen zin in hebt op je dagje uit.

Vanuit de hoofdhal van Centraal Station lopen we naar links richting de Oosterdokskade. Je vindt het de DoubleTree by Hilton hotel. Mocht je keer ’s avonds niets te doen hebben dan is de Sky Lounge van dit hotel echt super om een lekker drankje te gaan drinken! Aanrader dus. Via het hotel loop je gewoon rechtdoor over de van der Veldebrug. Wil je even lekker wat drinken in een ongedwongen sfeer? Ga dan links af en steek het water over naar Hannekes Boom. Niet te missen: een leuk restaurant met veel lichtjes. Heb je zin in sushi? Dan is Sushi MoJo een perfecte locatie.

Nemo Science Museum

Als je de brug over bent, ben je bij het Nemo Science Museum. Dit imposante gebouw stelt een groot schip voor. Het is een groot museum voor groot en klein met alles over techniek. Ik zou het niet in je wandeltocht doen, want je hebt wel een dag nodig om dit door te lopen. Via de Oosterdok loop je naar links naar een groot wit gebouw met daarvoor een groot schip. Dit is het scheepsvaartmuseum. Dit is het oude gebouw van het zeemagazijn uit 1656 en bevat één van de grootste maritieme collecties te wereld. Het schip dat voor het museum ligt is een replica van het VOC schip “de Amsterdam”.

Stadstour wandelroute door Amsterdam

Stadstour wandelroute door Amsterdam

Nieuwe Herengracht

We steken over de Prins Hendrikkade (oppassen dus) naar de Schippersgracht. Via het Rapenburgerplein kom je op de Nieuwe Herengracht. Je kruist hierbij ook de Anne Frankkade. Die zou je een stukje kunnen volgen en dan kom je in het Wertheimpark waar je het Auschwitz Monument vindt. Deze bevindt zich aan de andere kant van het water. Aan dezelfde kant van het water bevindt zich ook Hortus Botanicus. Dit is één van de oudste botanische tuinen te wereld en zeker leuk om eens binnen te gaan.

Als we de Nieuwe Herengracht dan weer uitlopen komen we langs de Hermitage op de Amstel. Bij de Amstel gaan we naar links en lopen we ook langs de Amstel naar de Magere Brug. Die is nu recht voor je aan je rechterhand. De magere brug is alleen toegestaan voor voetgangers en fietsers. Dat is lekker rustig. De brug heeft zijn naam te danken aan het feit dat het een smalle brug is. De brug is gebouwd in 1871 maar was in zo’n slechte staat dat deze in 1934 opnieuw gebouwd is op de huidige plaats.

Herengracht

Over de Magere Brug gaan we naar rechts aan de andere kant van het water. Bij de Herengracht gaan we naar links. De gracht is in 1612 uitgegraven. Hier zie je heel veel mooie huizen van burgemeesters, regenten en handelslui die hun kapitaal hebben verdiend met de handel in goederen in Indië of Zuid-Amerika. De rest van de route brengt is voorlopig langs deze Herengracht. Wil je nog even langs de wat grotere merken zoals G-Star, Adidas en Ambercrombie & Fitch? Ga dan op de Koningssluisburg naar links. Hier kom je langs mooie winkels van deze grote mode merken.

Stadstour wandelroute door Amsterdam

Stadstour wandelroute door Amsterdam

Negen Straatjes

Als je deze winkels wilt bezoeken, zorg dan wel dat je de Keizersgracht afloopt, aan de rechterkant van de gracht. Kies je niet deze omweg, pak dan de brug na De Koningssluis: de Huidenstraat en ga daarna naar rechts de Keizersgracht op. Je zit nu in de kleine buurtgemeenschap “Negen Straatjes”. Deze bestaat inderdaad uit 9 straatjes. Er zitten hier veel leuke winkeltjes, ateliers en restaurants. Dus ben je even toe aan een verfrissing of iets lekkers te eten? Ga dan zeker hier even kijken. Via de Hartenstraat, ga je weer naar echt en steek je de Herengracht over en op de Herengracht gaan we weer naar links, zodat je weer rechts op de gracht loopt. Wij steken de Raadhuisstraat over. Als je hier naar rechts gaat, kom je op de Dam. Maar wij gaan gewoon de gracht verder af.

Stadstour wandelroute door Amsterdam

Stadstour wandelroute door Amsterdam

We zijn er bijna

Als we bijna bij het eind van de Herengracht zijn, zie je rechts nog een leuk klein hotel: Max Brown Canal District. Perfecte locatie om even nog een bakje koffie te drinken, iets lekkers te eten of… (maar dan zou je wel moeten boeken van te voren) en heerlijk nachtje te slapen. Wij gaan gewoon verder, we steken de “Melkmeisjesbrug” over. De brug dankt haar naam aan het feit dat in dit gebied vroeger de melkmarkt plaatsvond. Na de brug gaan we naar rechts de Brouwersgracht op. De naam Brouwersgracht komt van het feit dat hier vroeger veel bierbrouwerijen stonden. De meeste pakhuizen zijn inmiddels omgebouwd door dure woonhuizen. Aan het eind van de Brouwersgracht gaan we links de Singel op en pakken meteen rechts een stukje Nieuwendijk. Dit is één van de oudste winkelstraten van Amsterdam. We pakken daarna meteen de eerste weer links en steken de Prins Hendrikkade (weer oppassen) over en we zijn weer bij Centraal Station, het einde van deze stadstour.

Wil je een uitgebreide stadsgids van Amsterdam kopen?

Dat kan. Via onze partner hebben we een mooie digitale reisgids van Amsterdam met ook nog 3 keer een mooie stadstour. Voor slechts € 5. Meer info klik hier.

Moe van de stadstour en op zoek naar een hotel?

Klik dan hier voor mooie hotels via onze partner Booking.com.

 

 

Advertentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.