Ubud: Bezienswaardigheden en tips

Een dag in Ubud? Ja, het is wel wat kort. Maar ga je naar Bali, dan moet je zeker naar Ubud. Hier (en in de regio) is heel veel te doen. Ubud is de culturele stad van het eiland. Met kunstenaars, schrijvers, meubelmakers en veel hippe mensen. En het is er druk. Erg druk. Daar moet je wel even aan wennen. Het is niet echt meer een idyllisch dorp: er komen veel toeristen en er is veel te doen. Laat je niet te veel teleurstellen als je denkt een leuk klein dorpje dus tegen te komen. Die teleurstelling hadden wij wel een beetje. Maar die teleurstelling was snel over. En je hebt in de stad, maar zeker daar buiten, veel leuke hotels en lodges waar je in alle rust kunt uitrusten.

Ochtend Markt
Ubud Markt

Ubud Markt

In en rond Ubud heb je diverse markten, waar de lokale Balineezen hun inkopen doen. Alhoewel wij dit ervaren als niet één van de schoonste markten, is het voor de lokale mensen wel een belangrijk ritueel om daar hun inkopen te doen. De belangrijkste markt bevindt zich midden in Ubud aan de Jl. Raya Ubud en gaat om 6 uur ’s morgens open. Wees er op tijd bij als je echt wat wilt kopen. Maar let op! Het is allemaal niet zo vers als je gewend bent. Zeker geen rauwe vlees en kip producten kopen.

Ubud een deel van de Art Market

Ubud een deel van de Art Market

De toeristische “art” markt (met veel toeristische spullen), bevindt zich in het zelfde gebied. Hier kun je van alles kopen, maar vooral gericht op toeristen. Wij werden er niet echt blij van, maar het is je eigen keuze om hier even rond te kijken :-).

Ubud is een drukke stad met druk verkeer

Ubud is een drukke stad met druk verkeer

Ubud bezoeken

Je kan natuurlijk in een hotel zitten in Ubud zelf. Wij zaten in Dedari Kriyamaha, net buiten Ubud. Ons hotel had een pendelbus die ons naar de stad bracht, het was helaas niet te lopen. Je wordt dan wel midden in de stad afgezet, dus dat was verder geen probleem. Wil je gemakkelijk kunnen reizen, kun je natuurlijk ook voor een scooter kiezen. Dit is niet duur en gemakkelijk te huren. Let we op! Het verkeer kan best gevaarlijk zijn en zelfs automobilisten hebben niet altijd een rijbewijs, en dat is te zien.

Monkey Forest in Ubud op Bali

Monkey Forest in Ubud op Bali

Monkey Forest

Wij begonnen onze dag (na een heerlijke nasi in ons hotel als ontbijt) bij de Monkey Forest. Ja in Ubud moet je naar het Monkey Forest, de volledige naam is Sacred Monkey Forest Sanctuary. Hier vind je honderden apen (Makaken) die inmiddels behoorlijk gewend zijn aan de mensen. Het is beschermd natuur gebied met hele mooie bossen en heuvels. De apen die hier leven zijn dagelijks mensen en zijn dol op bananen. En brillen. En camera’s en alles wat los hangt. Als je naar binnen gaat zorg dus dat je al je lossen spullen goed opbergt in je tas. Het is namelijk zo weg.

Bananen kun je kopen in het park en zo kan je zo voeden. Het is misschien soms wat eng: maar ze doen niets zo lang je maar een beetje rondloopt en kijken en niet raar doet. Want het is een prachtig gebied waar je zeker moet kijken. Je betaalt natuurlijk wel wat entree. Hiermee wordt het park onderhouden.

En dan eten bij de piraten

Tja, je zou er niet zo maar gaan eten, maar een klein stukje van Monkey Forest bevindt zich Black Pearl. Het is zeker een aanrader om hier even je lunch te gaan doen. Wij kozen voor de Nasi Campur met een verse sap. Even genieten hoor…

Nasi Campur bij Black Pearl in Ubud

Nasi Campur bij Black Pearl in Ubud

En… Weer door…

Nadat we heerlijk hebben geluncht, lopen we via de Jl. Bisma weer naar het centrum van Ubud. Jl. Bisma is een hobbelige weg, waar nog best veel kleinere hotels zitten met een heel mooi uitzicht op de sawa’s van Ubud. Het is hier niet zo druk, je zult hier best ook wel wat mooie slaapgelegenheden hebben. Je zit dan bijna in het centrum, maar wel in alle rust. De straat zelf is ook een leuk stuk om even door te lopen.

Achteraf straatje in Ubud

Achteraf straatje in Ubud

Achteraf straatje in Ubud

Achteraf straatje in Ubud

Via de Jl. Bisma lopen we over de Jl. Raya Ubud (de hoofdstraat van Ubud, die door het centrum van de stad loopt) naar het Ubud Palace.

Pura Taman Saraswati (Water Palace)

Saraswati was een god van kennis, onderwijs en kunst. Daar heeft Ubud dus het kunstzinnige van ontvangen. In de tuin zijn mooie waterpartijen met lotusbloemen, bomen en beelden te vinden. Het kan er wel erg druk zijn, waardoor je soms geen foto’s kan maken zonder mede toeristen er op te hebben. Je kunt hier heerlijk wandelen. ’s Avonds is het complex verlicht met honderden lampjes. Zeker het bezoeken waard.

Pura Taman Saraswati op Bali

Pura Taman Saraswati op Bali

Royal Palace

De Royal Palace is leuk om even te bezoeken. Het ligt op de hoek van Saraswati. Het is een tradioneel Balinees huis, dat bestaat uit diverse paviljoens, waabij je het merendeel kunt bekijken. Tijdens pns bezoek, waren ze aan het oefenen voor de Balinees optreden. De jongeren waren druk bezig, en de muziek vulde de gehele tempel. Er zijn vaak ook optredens van traditionele Balinese dansen. Hiervoor moet je vaak wel apart boeken en betalen. Er staan genoeg verkopers in de buurt, waarbij je tickets kunt kopen. Ook ’s avonds vult het geluid van de muziek de omgeving. Erg indrukwekkend!

Massage
Samsara Spa and Beauty in Ubud

Samsara Spa and Beauty in Ubud

Een goede massage voor maar een paar Euro, dat kan prima op Bali. En zeker ook in Ubud. Er is veel concurrentie, en het is eigenlijk nooit slecht. Natuurlijk zijn er locaties die er wat frisser uit zien dan de ander, maar hier moet je maar een beetje zelf kijken waar je het beste gevoel bij hebt. Wij hadden een goede massage bij Samsara Spa & Beauty, niet ver van Monkey Forest.

De avond in Ubud

De avond begint natuurlijk altijd vroeg op Bali: het is vroeg donker. Er is zat te doen in deze stad, maar wij zijn niet onwijs van die party gangers. Maar eten houden we wel van. We hebben diverse tips zoals Three Monkeys aan de Jl. Monkey Forest Road, Warung Garasi (aanrader van mijn broer, bij ons helaas gesloten), Nomad en natuurlijk Black Pearl. Reviews van de restaurants volgen snel via hier.

 

 

Advertentie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.