Kopenhagen: wat een geweldige stad

Op het eiland Møn, zaten we dus in B&B Egn. Het ontbijt was voortreffelijk. Vooral de Øllebrød was erg lekker. Dit is een stevig papje voor de vroege ochtend: roggebrood met suiker en (alcoholvrij) bier. Met wat slagroom en bramen. Misschien wat zwaar op de vroege ochtend, maar zeker erg lekker.

Øllebrood met bramen en slagroom als ontbijt in Denemarken

Natuurlijk zaten er verder heerlijke verse broodjes bij, een eitje en een kop koffie uit grootmoeders koffiepot.

Møn Klint

De witte krijtrots kliffen op het eiland Møn in Denemarken zijn meer dan 70 miljoen jaar oud. In combinatie met de azuurblauwe zee lijkt het net of je in het Carabisch gebied bent. De hoogste klif is 143 meter hoog en ze zijn zo’n 8 km lang. Vanaf het bezoekerscentrum kun je ze o.a. bekijken door een lange trap af te lopen richting het kiezelstrand.

De trappen naar het strand van Møn Klint

Ik heb de treden niet geteld. Naar beneden gaat het gemakkelijk, maar terug naar boven is toch altijd weer pittig. Beneden heb je een prima uitzicht op een deel van de kliffen. Het schijnt nog leuker te zijn om met een van boottochten mee te gaan, en de Møn Klint vanaf het water te bekijken.

De witte kliffen van Møn Klint
De Møn Klint vanaf boven

Heb je geen zin om de trappen af- en weer op te lopen, dan zijn er ook wandelroutes waarbij je de kliffen vanaf de bovenkant kunt bekijken. Ook leuk, maar even naar beneden lopen is toch echt wel een aanrader.

Op weg naar Kopenhagen

Na onze lange en bizarre wandeltocht, viel wel mee hoor, gaan we onderweg naar Kopenhagen of København zoals ze hier zeggen. De wegen zijn hier prima en je kan goed doorrijden. De Denen rijden netjes en op de snelweg mag je 130 of 110 rijden. Halverwege besloten we toch even de snelweg af te gaan en een binnendoorroute te kiezen. Vaak toch wat leuker en we wilden ook graag wat lunchen. De route binnendoor was niet super spannend, de lunch was prima (real Danish… ehh American Burgers – ze waren echt goed -) en rond 15.00 uur kwamen we aan in Kopenhagen bij ons Hotel CitizenM. We kennen het concept van onze trip naar New York. Prima, modern hotel. Het leuke is dat je alles (van verlichting tot de gordijnen en de airco) bedient met de iPad op de kamer of met je eigen telefoon.

CitizenM Hotel

Rondje door Kopenhagen

Na een snelle check-in en een kofferdump, rennen we naar buiten, de stad in. Het is inmiddels heerlijk weer en de stad Kopenhagen, roept ons. Wat ons meteen opvalt, zijn de vele fietsen. Wauw… het is nog erger dan in Amsterdam. Inclusief de Babboo bakfietsen. Iedereen lijkt hier te fietsen. Wij (nog) niet. Gewoon lekker een stuk lopen.

Het stadhuis van Kopenhagen

Wat een leuke stad. Het is er best druk, maar de stad is ruim opgezet. Zeker in de omgeving van het water, de rivier de Sont (ehhh… eerlijk gezegd moesten we even Googlen), is het gezellig en breed opgezet. Ook hier lijkt het, net als in Hamburg, allemaal best nieuw. Met nieuwe bruggen, mooie kades waar je goed kan wandelen en nieuwe en gerestaureerde gebouwen.

Kopenhagen
Kopenhagen
Kopenhagen

Na meteen alweer een behoorlijke wandeltocht, lopen we terug naar het hotel. Na een kort rustmomentje, gaan we op jacht naar een restaurant. Omdat we al een pittige burger op hadden ’s middags, wilden we wat eenvoudigs eten. Het werd Vietnamees: restaurant Pho Hanoi. Super lekker, echt wel een aanrader. Prima kwaliteit en het was ontzettend druk in dit restaurant.

En door… dag 2 in Kopenhagen

De volgende dag gingen we rond 10.00 uur weer aan de wandel. Het is lekker weer, dus eindelijk kunnen de korte broeken ook uit de koffer. We lopen door het oude haven gebied, bekend van de vele foto’s: Nyhavn. Een gezellig, maar toeristisch stukje Kopenhagen.

Nyhavn in Kopenhagen
Nyhavn in Kopenhagen
Nyhavn in Kopenhagen

Als je Kopenhagen bent, moet je natuurlijk ook wel wat historie op doen van de bekende schrijver Hans Christian Andersen. Bekend van vele kindersprookjes, o.a. van Den lille havfrue, jawel de kleine Zeemeermin. Men zegt dat ze in het echt heel klein is (het beeld dan), maar dat is ook wel weer wat overdreven.

De kleine Zeemeermin in Kopenhagen

Echte Deense lunch

Na dit spannende sprookje is het tijd voor een lunch. We kiezen voor een smørrebrød restaurant: Ibens Smørrebrød. Dit is een traditionele lunch, bestaande uit roggebrood met uitgebreid beleg. Wij kozen voor pittige tonijn, garnalen en kip met bacon salade: erg lekker.

Smørrebrød

Op de fiets door Kopenhagen

Nu is het tijd om een stuk te fietsen. We kiezen voor de fietsen van Donkey Republic. Via een app kan je een fiets “unlocken”. Je rijdt zo lang je wilt. Na afloop reken je gewoon per heel uur af. Dit werkt perfect en de fietsen rijden prima.

We hebben gewoon een stuk gefietst door de stad, erg leuk om te doen. Dus een aanrader. Er zijn veel fietspaden en op de rijweg heb je aparte fietslanen. De telefoon doe je in de houder op je stuur, dus je kunt direct navigeren.

Door Kopenhagen met de fiets

Via de botanische tuin en Østerbro, rijden we via de koninklijke tuin naar Christiania. Dit is een “vrijstaat” midden in de stad. Alles mag en kan hier blijkbaar, want de wiet wordt hier vrij verkocht. Er wonen mensen in een soort antikraak panden, er zijn veel kunstenaars en je kan er een hapje eten. Leuk om even door te lopen. Inmiddels hebben we de fietsen weer afgemeld en lopen terug naar het hotel.

Haring en zalm

Het is avond en tijd voor een hapje eten. We kiezen voor een traditioneel restaurant: Karla. Als voorgerecht kozen we voor huisgerookte zalm en voor haring. Allebei erg smaakvol.

Als hoofdgerecht kozen we voor viskoekjes van het huis met krieltjes en zalm uit de oven met aardappelpuree. Ook deze gerechten waren erg lekker. Prima keuze weer.

Viskoekjes, krieltjes en een sausje met dille
Zalm uit de oven met aardappelpuree

Na dit redelijk gezonde maal, lopen we nog een stuk langs het water. De Denen hebben dit erg leuk gedaan. Je mag hier zwemmen in een apart stukje van het water en dat doen mensen ook. Er is veel gezelligheid en het lijkt wel of hier alles weer helemaal normaal is. Via het water lopen we naar “meatpackingdistrict”. Deze wijk is in opkomst met restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Het district wordt, net als in New York, omgebouwd van pakhuizen en koelhuizen naar een gezellige en levendige wijk. We lopen hier even door heen. Er moet nog wel wat gebeuren, want het is nog wat rauw, maar het is zeker in opkomst.

Vertier aan het water in Kopenhagen
Kopenhagen

Na weer een leuke route, komen we aan bij het hotel… tijd voor een nachtje rust. Morgen pakken we de auto naar… Gutenberg.

Advertentie
    • Thnx Stefan. Het is zeker een gave stad en de moeite waard om een keertje te gaan 👍

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.