Franse tijden herleven in Canada…

Daar zitten we op een bankje, midden in de zon. Het is 25 graden, eind september, in Canada. We zitten in Québec, de hoofdstad van het gelijknamige deel van Oost Canada. We zitten nu alweer drie dagen in Canada…

IMG_0140-0.JPG

Donderdag heb ik het laatste stuk in de blog geschreven en het is hier nu zondagmiddag. Vrijdagochtend zijn we vanuit het Adirondack State park richting de Canadese grens gereden. Natuurlijk nadat we eerst even ontbeten hadden. We hadden een leuke bakkerij gevonden met heerlijke kazen. Van Gouda tot aan heerlijke blauwkaas. Mok koffie erbij en we hebben nog even aan Mirror Lake ontbeten. Via landweggetjes zijn we de grens van Canada en de VS overgestoken. Geen moeilijke vragen, alleen even vragen wat we komen doen, waar we heen gaan en we mochten weer verder rijden.

Het eerste stuk van Canada is saai, de wegen zijn hier bijna allemaal slecht en er is weinig te zien. Na een paar uur komen we aan in onze eerste stad in Canada: Montréal. Zoals ik ook al in het twitterbericht meldde, is dit gebied van Canada Franstalig. De laatste discussie hierover was begin jaren tachtig, waarna de Canadese regering heeft besloten Frans de officiële voertaal te laten blijven.

IMG_0141.JPG

Omdat de Fransen als eerste dit stuk van Canada hadden ontdekt, en Montréal is de energrootste Franstalige stad ter wereld, is dit gedeelte Frans gaan praten. Nieuw-Frankrijk heette dit gebied en was begin 1600 een belangrijke gedeelte van de “Nieuwe Wereld”. Waar in Quebec al snel de hoofdstad werd, maar daar komen we morgen.

We zitten in een leuk hotel midden in de stad. Een dikke Rolls Royce (die was de dag erna vervangen door een Ferrari) staat voor de deur. Omdat onze kamer nog niet klaar is, lopen we eerst een rondje om een kleine versnapering te drinken en te eten. Na vervolgens ingecheckt te hebben, gaan we de stadstour maken, en lopen we langs alle bezienswaardigheden van de stad. De stad ligt aan de rivier “Fleuve St.-Laurent”. Deze mondt uit in de zee, maar vanaf Quebec is dit nog 1.400km. De stad doet gezellig en gemoedelijk aan. Je zou het kunnen bestempelen als een Frans provincie stadje, met veel leuke restaurants en mooie gebouwen. Niet typisch Noord Amerikaans dus.

IMG_0143.JPG

IMG_0141-0.JPG

S Avonds eten we bij een Spaans tentje. Met Sangria, mosselen en Paella. Op handen en voeten lopen we terug maar huis om ons heerlijke bedje in te kruipen.

Na het ontbijt rijden we verder de rivier af, nu naar de hoofdstad dus, Québec. Een best lange rit, en aan het einde van de middag komen we aan bij ons hotel. De rit van Montréal naar Québec is niet bijzonder te noemen. Alleen het laatste stuk (ongeveer 60km) door de verschillende dorpjes is het wel een aanrader. Hier vind je ook de oudste dorpjes van Noord-Amerika. Onderweg vind je veel tentjes met mais, appels en…. Jawel… Pompoenen. Het is pompoenen tijd in Noord Amerika en Halloween komt er aan. Je merkt dat de herfst er aan komt, maar toch is het nog heerlijk weer.

We hebben weer een super leuke hotel met een soort appartement als kamer. Een beetje industriële inrichting, met een mooi uitzicht op de oude stad. We krijgen een gratis welkomstdrankje dus die innen we maar meteen op het terras van het hotel… Een heerlijke wodka cocktail.

IMG_0148.JPG

Ook Québec ligt aan de rivier, en ze hebben hier een mooie boulevard gemaakt. Er liggen een paar grote cruise schepen. De stad is de enige stad ten Noorden van Mexico, dat een stadsmuur heeft. Een stadsmuur is een Europese uitvinding, wat ze in dit gedeelte van de wereld niet gebruikte als verdediging.

Ook Québec is net een Frans provincie stadje, met veel klein straatjes, heel veel kleine bars en bistro’s en heel veel toeristen. Maar heel erg gezellig. Zeker keer een aanrader om te bezoeken en hier een dag te verblijven.

We nemen een paar extra cocktails in de bar en vervolgens gaan we eten bij het naburige restaurant Quai 19. Hier eten we heerlijke oesters en foie gras als voorgerecht. Als hoofd, echt Franse “poulet” en St. Jacobs schelpen. Lekker flesje Pinot Grigio erbij en daarna rollend naar bed. Dat ging nog moeilijk, de trap op.

IMG_0149.JPG

En vandaag is het zondag. We hebben eindelijk een beetje kunnen uitslapen. We lopen door de kleine straatjes, de heuvel op om naar de Citadel te lopen en het beroemde hotel Fairmont Le Chateau Frontenac te bekijken. Waar vele beroemdheden hebben overnacht. Vanaf de Citadel heb je een super uitzicht op de stad en de haven.

IMG_0146.JPG

Québec is echt een geweldige stad, waar je een keer geweest moet zijn. Zeker met dit weer is het genieten. De herfst treedt in, maar toch kun je nog tot laat op het terras blijven zitten. Door de Franse invloeden is het eten heerlijk en heb je genoeg keus.

Je vergeet wel eens dat je in Noord Amerika bent, en dat we morgen weer de grens over gaan richting de Bar Harbor. Ook hier wordt het weer genieten. Stuk door New England, met de prachtige herfstkleuren, vervolgens langs de ruige kust met de vele rotsbaaien, vuurtorens, veel vis en nog meer genieten van dit prachtige werelddeel.

Advertentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.