Kortom… Wij gaan nu echt terug

Ja, we gaan weer naar huis. Net als 24 dagen geleden, zitten we weer op KLIA… Kuala Lumpur International Airport. We gaan weer terug!

Net een kleine drie uur al vanaf Denpasar naar Kuala Lumpur in het vliegtuig gezeten. Het eten was dit keer overigens echt niet te eten. Maar goed, dat maakt niet uit.

Nu zitten we bij OldTown White Coffee. DE Coffee Bar van het vliegveld. Weinig lokaal aan, maar de koffie is goed, je hebt er gratis internet, lekkere stoelen en het is vrij rustig. We moeten 5 uur wachten tot ons vliegtuig om 23.55 vertrekt richting Amsterdam. Dan maar even vermaken met het blog updaten.

Het zit er op… De rondreis Indonesië. Lang hebben Bart en ik de discussie gehad of we dit jaar naar Indonesië of weer naar de US moesten gaan. Maar we hebben wijs besloten om toch maar een keer naar Indonesië te gaan.

Hier liggen immers mijn, Fabian, roots en aangezien er mooie verhalen vandaan komen, werd het hoog tijd!

Azië is anders. Anders dan wij gewend zijn. Het gaat er wat rustiger aan toe, hygiëne is wat anders dan wij gewend zijn, het eten is anders, het klimaat is anders… Kortom alles is anders.

Maar het is allemaal goed bevallen.

Kuala Lumpur, onze eerste stop, was een mooie ervaring. Een mooi hotel en eindelijk hebben we de Petronas Towers gezien. Toch wel één van de gebouwen die je gezien moet hebben in de wereld. Kuala Lumpur is niet echt een stad in Azië te noemen. Het is een moderne, verwesterse stad met alle plus en minpunten die daarbij horen.

Sumatra, het eerste eiland van onze rondreis, is qua natuur een heel mooie eiland. Veel groen, regenwouden, de sawa’s, zijn allemaal verschrikkelijk mooi. Wat minder leuk was, waren de accomodaties. Misschien hadden wij de verkeerde hotels, maar de meeste waren verre van leuk te noemen. Misschien moeten we de volgende keer meer op zoek naar kleinere, lokale hotels. De vriendelijkheid van de mensen viel ons erg tegen, maar dit schijnen wel meer mensen te vinden.

Daarnaast was het onze eerste kennismaking met echte Azië en dan kijk je wel je ogen uit. De vele eetstalletjes langs de weg, de armoede, de kindertjes in schooluniform die met z’n 10-en OP de busjes zitten, de lokale dorpjes met mensen die nog volop aan het pruimtabak zitten. Allemaal heel leuk en fascinerend om te zien. Opeen gegeven moment zie je het niet meer, maar als je er over nadenkt: het is zo veel anders dan bij ons in het Westen!

Ook onze chauffeur en de gids, Lam Lam, waren positieve punten op dit eiland.

Ons tweede eiland was Java. Een eiland wat wat verder ontwikkeld is dan Sumatra. Hier telt ook veel meer de cultuur dan de natuur. De tempels, de grote steden en alles wat daar bij hoort. Je ziet zo veel, in een razend tempo, dat je pas achteraf eigenlijk beseft wat je hebt gezien en waar je op dat moment staat. De Borobudur is gebouwd in de jaren 750-850. En daar sta je op. Dat het al zo oud is. Is toch bijzonder.

De grote steden op Java zijn één grote chaos. Zeker Jakarta is een stad, waar je niet even op je gemak gaat rondkijken. Bandung is een leuke stad. Yogja hadden we een erg leuk hotel en in de omgeving is erg veel te zien. Daarnaast zijn de Nederlandse invloeden die je overal tegenkomt bijzonder te noemen. We moeten zeker niet overal trots op zijn. Maar als je de koloniale huizen e.d. ziet, lijkt het allemaal een mooie tijd te zijn geweest.

Ons laatste eiland was Bali. Sommige mensen zullen ons gek verklaren, maar hier hebben we weinig gezien. We waren moe van de rondreis. Moe van de gids, we wilden even samen zijn. Genieten. Van het weer. Misschien wel een beetje verwerken wat we allemaal gezien hebben. En dat hebben we gedaan.

Bali is zeker een eiland waar we willen terugkomen. Niet alleen om uit te rusten maar ook om het eiland verder te verkennen. Sumatra en Java zijn hartstikke leuk, maar dat hoeft de komende jaren even niet meer.

Zoals je ziet, we hebben prima genoten. Met hier en daar een kritische noot, maar dat mag natuurlijk. We hebben veel gezien, gehoord, gegeten, gedaan en gerust. Wat maandag mogen we weer. Bart gaat weer richting Amsterdam en ik ga naar mijn nieuwe werkgever, in Rotterdam.

We hebben dit jaar nog een leuk vooruitzicht: Parijs, begin december.

Natuurlijk hebben wij nog de traditie van het interview… Net als vorige jaar. Hier komt hij:

B Bart – F Fabian

Wat was jullie leukste hotel? Waarom?

B Novotel Benoa op Bali. Leuk, luxe, geweldig, compleet, goede sfeer. Kortom weinig op aan te merken. En daarnaast? Op Java de cottages in Kalibaru, midden in de natuur, mooie ligging, vriendelijk personeel en goed eten. En op Sumatra? Bukit Lawang. Ook het intieme, wel erg eenvoudig maar gewoon leuk. Midden in het oerwoud, met de hangbrug over de rivier.

F Eigenlijk wil ik mij bij Bart aansluiten. Ook het hotel in Kuala Lumpur was erg leuk. Het was gewoon een mooi hotel. Het ontbijt was niet normaal. Voor elk werelddeel was er een gedeelte ingericht voor het buffet. Zoveel verschillende soorten eten, zeker voor het ontbijt, had ik nog nooit gezien.

Wat was het slechtste hotel? Waarom?

B Het hotel op Sumatra. Padang Sidempuan. Het hotel lag in een slechte omgeving, kamer was vies, verouderd, het eten was niet lekker, personeel was erg slecht. Gewoon slecht. Een klacht indienen waard!

F Uhhh…. Ik vind het zelfde eigenlijk 🙂 Erg slecht hotel. Bijna om te janken gewoon.

Waar hebben jullie het lekkerste geslapen?

B Novotel op Bali. Heerlijk bed en goed kunnen uitslapen.

F De cottages in Kalibaru. Doordat de wind lekker door de kamer waaide omdat er geen ramen in zaten, alleen gaas, omdat je de beeste ’s morgens vroeg buiten hoorde en de rivier, ben ik heerlijk wakker geworden. Wel wat vroeg. Qua luxe, ook Bali of Kuala Lumpur. Super goede bedden natuurlijk.

Wat was echt het hoogtepunt van de reis?

F De trekkingtocht door het regenwoud in Bukit Lawang. Super was dat. Met het voeren van de Oerang Oetangs, de hitte, maar het was geweldig. Daarnaast, afgezien van de accomodaties, vond ik Sumatra gewoon erg leuk. Ik heb mijn ogen uitgekeken.

B Bali, gewoon relaxen. Maar zeker ook de trekkingtocht.

En het dieptepunt?

F Niet echt een dieptepunt. Ik vond alleen de gids en de chauffeur op Java niet geschikt voor deze reis. Misschien over een paar jaar, na wat meer ervaring als chauffeur voor passagiers. En voor de gids, hij moet wat reisgidsen lezen (in het Nederlands) zodat hij wat meer kan vertellen over de omgeving.

B Het hotel in Padang Sidempuan. Dit heeft echt mijn overnachting daar verpest. Misschien vinden sommige het niet erg, maar ik kan er slecht tegen.

Waar hebben jullie het lekkerste gegeten?

IN KOOR!

Bumbu Bali… Goed pittig en heerlijk eten, goed vlees, goede bediening en een hele leuke entourage.

F Maar ook de Martabak in Bukittinggi was echt lekker. Leuk bij zo’n straat tentje.

Wat was het mooiste wat jullie hebben gezien?

B De natuurlijk van Sumatra was super mooi.

F Ook zeker de natuur van Sumatra. Maar ook gewoon het dagelijkse leven en de drukte van de lokale mensen in de kleine dorpjes.

Fabian, jouw roots komen uit Indonesië. Voelde je een verbintenis?

F Nee, eigenlijk niet echt. Ik had dit wel verwacht. Misschien was mijn oma al te westers geworden, dat ik dit te weinig heb meegemaakt. Als ik over de Pasar Malam in Den Haag rondloop, heb ik het wel. Merkte ik dit jaar. Maar nu ik in Indonesië was, had ik niet het idee dat hier mijn roots liggen. Nee… Maar ik vond het het zeker waard om dit een keer te checken en om te kijken waar mijn familie heeft geleefd.

En volgend jaar?

B Amerika!

F Amerika. De Travel Channel Magazine en de Lonely Planet Magazine zitten al in onze tas. Toevallig staan er wat onderwerpen in over leuke trips in de US.

Wij willen jullie weer bedanken voor het volgen van ons blog. Het is voor een een naslagwerk, maar we vinden het ook hartstikke leuk om jullie te laten meegenieten van waar wij van genieten.

Ook bedankt voor de leuke reacties en tips. Hopelijk kunnen we deze Fabian en Bart – Travelblog laten uitbloeien tot een leuke blog waar iedereen wat aan heeft.

Advertentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.