Ijkgebouw in Alkmaar: Hoogniveau

Ijkgebouw Alkmaar

Ik kwam aan lopen bij het Ijkgebouw in Alkmaar: een statig pand aan het water in deze kaasstad. Fakkels voor de deur… Ik kwam binnen en zag een stoere tent. Niet helemaal af, maar dat maakt het juist zo stoer. Ik werd vriendelijk verwelkomt en zag mijn tafelgenoot al zitten in de “woonkamer”. De muren zijn onafgewerkt, het plafond ins onafgewerkt, er hangen stoere lampen aan het plafond en alles heeft een industriële uitstraling. De grafities staan nog op de muur. Ik kijk als ik links kijk zo de open keuken. Het is echt gaaf.

Maar de sfeer is gezellig. En warm. Heel warm (ietsje te warm zou later blijken). Met leuke zitjes, kaarsen en veel gezellige mensen. Ik ben in het Ijkgebouw. Het Ijkgebouw heeft lange tijd leeggestaan, kraakpand, antikraak etc. Maar het is een monumentaal pand. Vroeger traden hier blijkbaar punkbands op en was het nog een school.

Het eten

Ja, de locatie is belangrijk. En de medewerkers nog belangrijker. Maar ook dat zit hier goed. We worden geholpen door een enthousiaste man, met aandacht voor zijn gasten. Proactief, enthousiast en hij heeft duidelijk plezier in zijn werk.

Na de borrel (met een heerlijk lokaal biertje: maar daar weet ik even de naam niet van) gingen wij zitten in het restaurantgedeelte. Dit bestaat uit het restaurant en de serre. Met een open haard en de keuken. Wij zaten bij het raam: grote ramen met ouderwetse radiatoren. En die stonden volop te branden, daardoor werd het wel een beetje heet.

Wij kozen voor de Chef’s Menu. En wat was dit lekker. Van de website:

OQUILLE / PATA NEGRA / KNOL / BEURRE NOISETTE
GNOCCHI / PARMEZAAN / TRUFFEL / SHIITAKE
HERT /  POLENTA  / TROMPET DE LA MORT / STERANIJSJUS
CARAMEL PANNA COTTA  / PEER / SPECULAASPARFAIT

Ijkgebouw in Alkmaar

Ijkgebouw in Alkmaar

Alles super leuk opgediend, met uitleg van de medewerkers. De hert was super mals en smaakvol, de Gnocchi iets wat zou, maar alles perfect in balans en het dessert om van te smullen. Daarnaast werd het water gratis bijgevuld. Misschien geen extra omzet op duur mineraalwater, maar echt wel heel erg vriendelijk.

Ijkgebouw in Alkmaar

Mede door dit gratis kraanwater, maar vooral door het eten, de mensen en de super gave locatie, krijg het Ijkgebouw wel 5 sterren. Echt een heel goed concept. Hiermee heeft Almaar een hele mooi tent erbij. Wij komen hier wel vaker denk ik.

Advertentie