Een lang weekend Barcelona

Barcelona, de stad van brede lanen, Sagrada Familia, tapas, sangria en Gaudi. Ja, Barcelona heeft nog veel meer, maar in vier dagen kun je toch al best veel zien. Althans, dat hebben wij dit jaar ervaren tijdens een weekend Barcelona. Wat een geweldige stad is Barcelona. En ja, het is zeker druk, maar als je een beetje slim je route plant, kun je de mensen massa’s best wel een beetje ontwijken.

Wij houden van stedentrips, en doen het liefst zoveel mogelijk te voet. Geen metro, bus en al helemaal geen hop-on-hop-off bus. Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar wel als je een goede accommodatie kiest.

Uitzicht vanuit ons appartement in Barcelona

Uitzicht vanuit ons appartement in Barcelona

Onze accommodatie in Barcelona

Wij hadden Gracia Bas Apartments Barcelona. Vlakbij de chique winkelstraat Passeig de Gràcia. En in de buurt van alles eigenlijk. Midden in de wijk Eixample. Een super leuke wijk met heel veel leuke tapas barretjes. Het appartement is netjes, groot en van alle gemakken voorzien. En luxe afgewerkt. Aanrader dus, en gewoon te boeken via Booking.

Ons appartement in Barcelona

Ons appartement in Barcelona

Dag 1 in Barcelona

Wij vlogen met Vueling Airlines. Op zich prima vlucht en we waren mooi op tijd in Barcelona. Wij hadden via Expedia ook een chauffeur geregeld. Deze bracht ons snel en efficiënt naar ons appartement. Aanrader als je geen gedoe wilt hebben met taxi’s of ander openbaar vervoer. Er gaat ook een transfer bus van het vliegveld naar de stad. Deze is gemakkelijk te boek online oa via Aerobus Barcelona.

Na even snel opgefrist te hebben, begonnen we aan ons trip door deze mooie stad: klaar voor een weekend Barcelona. Eerst maar eens een stukje over Passeig de Gràcia lopen, langs het Gaudi House Museum.

Gaudis Casa Mila in Barcelona

Gaudis Casa Mila in Barcelona

De eerste tapas

We waren vroeg op en hadden dus begin van de middag zeker zin in iets lekkers. En wat eet je dan? Tja, of een bocadillo con queso y jambon (stokbroodje kaas met ham) of…. Tapas! Wij kozen voor het laatste.

Tapas als lunch in Barcelona: boquerones, croquetas y gambas a la plancha

Tapas als lunch in Barcelona: boquerones, croquetas y gambas a la plancha

Hier lees je meer over de lokale tapas gebruiken inclusief tips van een aantal leuke tenten. Er is zat keuze qua tapas, maar probeer de echte toeristen zaken een beetje te vermijden. Deze zijn onnodig duur en toch vaak minder leuk. Tapas zijn in Barcelona overigens niet per definitie goedkoop.

En weer door…

Na deze heerlijke lunch met een kleine cerveza, gaan we echt de stad in. En dus alles te voet.

We verkennen de wijk Eixample. Omdat de stad Barcelona in de 19e eeuw zo was volgebouwd, werd de stad uitgebreid met deze wijk. Eixample staat ook voor “uitbreiding”. De wijk bestaat uit grote straten en heeft weinig “verdwaal” straatjes. Wel jammer, maar dat houdt het wel eenvoudig. Daarnaast heeft het een aantal bekende kunstwerken van Gaudi.

Gezellig straatje in Barcelona

Gezellig straatje in Barcelona

Zoals Casa Mila. Deze ligt aan de Passeig de Gràcia en is een van de bekendere werken van Gaudi. Het werd gebouwd voor de familie Mila. Je kan het van binnen bezoeken.

Casa Batlló vind je een klein stukje verder. Ook deze heeft een golvende gevel. Ook deze kun je binnen bezoeken. Maar ook van buiten is het al het bekijken waard.

Gaudis Casa Battló in Barcelona

Gaudis Casa Battló in Barcelona

Via Passeig de Graciá lopen we naar de bekende Ramblas.

De Ramblas in Barcelona

De Ramblas in Barcelona

Eén van de bekendste straten van Spanje denk ik wel. Je moet er wel een keer hebben gelopen… maar echt heel bijzonder is het niet. Het is druk, vol met irritante toeristen, drugs verkopende dealers en andere straatventers. Ach, het is leuk om even gezien te hebben.

Naar de markt

Via de Ramblas komen we halverwege de grote overdekte markt Marcet de la Boqueria tegen. Zeker leuk om te kijken. De mix tussen de lokale- en toeristische bezoekers is leuk om te zien.

Marcet de la Boqueria in Barcelona

Marcet de la Boqueria in Barcelona

De markt is de grootste versmarkt van Spanje. De geuren en kleuren van vlees, vis, groente en fruit komt je tegemoet. Je kunt hier ook eten, maar volgens mij is dit altijd erg druk.

Nadat we de markt hebben doorgelopen, lopen we door naar Miramar de Colom en zijn we bij de haven. Hier kun je even heerlijk aan het water zitten en bootjes kijken. Een stukje verderop vind je een winkelcentrum. Niet erg bijzonder, maar kijken staat vrij natuurlijk. Ook vind je hier het zee aquarium. In de jachthaven zijn mooie schepen te bewonderen.

De haven van Barcelona

De haven van Barcelona

Via het parkje Placa de I’Ictneo lopen we naar de boulevard van Barcelona. Hier kom je ook in de wijk Barceloneta. Een gezellige wijk met heel veel kleine tapas- en paella barretjes. Onderweg kom je hele irritante straatverkopers tegen met nep Nikes, tassen, FC Barcelona shirts en nog meer “zooi”. Doorlopen dus.

Het strand

De wijk Barceloneta moet je zeker niet vermijden. Ga even van de grote straten af en laat je leiden door de kleine straatjes van de wijk.

De boulevard van Barcelona is druk… heel druk. Het strand is relatief klein, maar als je zin hebt kun je hier goed vertoeven.

Vermijd ook de strandtenten, maar loop een stukje door. Wij zaten onze tapas en een heerlijke sangria vlakbij de blinkende bronzen vis, bij Bestial. Hier kun je heerlijk even relaxen. Kijkend naar het strand, lekker lounge muziekje en prima Roquefourt kroketjes. Aanrader!

Via Carrer de la Marina lopen we langs de universiteit en de dierentuin naar de Arc de Triomph.

Hier eindigt onze eerste dag. Snel lopen we door naar ons appartement om ons op te frissen en heerlijk te gaan eten.

Dag 2

Dag 2 van ons weekend Barcelona begint vroeg. We hadden vooraf tickets geboekt voor Sagrada Familia. Vanaf 9 uur kun je naar binnen. Ik raad aan om dit ook lekker vroeg te doen. Dan kun je dit gemakkelijk meenemen in je planning en het is net wat minder druk. Boeken van je tickets kan gewoon via de site van Tiqets. Via deze site kun je ze ook met korting kopen, hoef je niet in de rij bij de kassa te staan en hoef je je geen zorgen te maken dat je niet naar binnen mag.

Sagrada Familia

Sagrada Familia is natuurlijk we het bekendste bouwwerk van Spanje en van Gaudi. Begonnen in 1882 en nog steeds niet gereed. Verwachting is dat het het in 2026 gereed is… of dat gaat lukken?!

Je kan ook de torens er bij boeken. Je gaat omhoog met de lift en lopend moet je naar beneden. Het is erg druk op de trappen. Je hebt wel Paar keer goed uitzicht, maar je kunt je het geld ook wel besparen.

De Sagrada Familia zelf is zeker bijzonder genoeg om van binnen te bekijken!

Sagrada Familia in Barcelona

Sagrada Familia in Barcelona

Vanuit Sagrada Familia lopen we naar Park Güell. Een behoorlijke wandeling, mede ook omdat het een groot gedeelte bergopwaarts is. Maar een leuke route waar zat te zien is. Onderweg kun je natuurlijk even stoppen om wat te eten en te drinken.

Het park is groot genoeg om even lekker rond te lopen. Het betaalde gedeelte van het park is het niet waard om voor te betalen. Je ziet dan wel de mooie banken en trapleuningen met de bekende salamander van Gaudi, maar veel meer is het niet. Wil je dit toch, reserveer dan ook je kaartjes van te voren via Tiqets.

In het park bevindt zich ook het Gaudi museum.

Park Guëll in Barcelona

Park Guëll in Barcelona

Een super uitzicht

Vanuit het park lopen we naar de bunkers van Can Baró. Althans, we bezoeken het park wat er om heen ligt. Hier heb je echt fantastisch uitzicht over de stad. Je komt hier door vanuit Park Gűell richting Parc del Guinardó te lopen. Uiteindelijk kom je uit in de wijk Guinardó.

Uitzicht op Barcelona vanaf Parc del Guinardó

Uitzicht op Barcelona vanaf Parc del Guinardó

Via Recinte Modernista de Sant Pau, een mooi ziekenhuis in de Catalaanse stijl van art-nouveau/jugendstilbeweging. Zeker even mooi om langs te lopen aan de Carrer de Sant Quinti. Het gebouw staat ook op de Unesco werelderfgoedlijst. Aan de Av. de Gaudi hebben we op het terras even lekker gegeten bij Barseria Cal Ramon.

Dag 3

Alweer dag 3 in Barcelona. Vandaag gaan we een wandeling maken door de wijk El Born. El Born is een bruisende wijk midden in Barcelona. Het is erg geliefd, er is veel te zien en te doen.

Loop je mee?

Voordat we echt beginnen gaan we een ontbijtje scoren bij Citizen aan de Plaça d’Urquinaona. Zeker een bezoekje waard. Wel erg druk. Niet typisch Spaans maar wel lekker hip.

Citizen Café Barcelona

Citizen Café Barcelona

EL Born Barcelona

In El Born vindt je oa de Santa Maria El Mar kerk (beperkt toegankelijk op zondag ivm diensten), het Picasso museum (voor de liefhebbers), een grote overdekte markt (gesloten op zondag) en vele leuke tapas barretjes.

De route die wij hebben gelopen komt van Hola Barcelona. De route staat goed beschreven met een duidelijke kaart.

Onderweg van de Palau de la Música Catalana door de Carrer de Sant Pere Mes Ált, hebben we even een paar gezonde shakes gedronken bij Flax & Kale. Zeker aanrader!

Palau de la Música Catalana in Barcelona

Palau de la Música Catalana in Barcelona

Even mensen kijken

Je eindig bij de Arc de Triomph in het Parc de la Ciutadella. Dit park is echt een heerlijk park om even te relaxen in het zonnetje. Het is er vaak druk, zeker op mooie dagen. Met zowel toeristen als met de lokale mensen. Ga op een bankje zitten, en geniet van alles wat je ziet. Wij kozen er voor niet naar de Arc de Triomph te lopen, maar vanaf hier nog richting het strand te lopen. Om hier nog even te relaxen en mensen te kijken. Het was erg warm, dus ook op de boulevard was het weer erg druk.

Het strand in Barcelona met dansoptredens

Het strand in Barcelona met dansoptredens

Dag 4

De laatste volledige dag alweer. Maar nog genoeg te doen. Vandaag gaan we richting oa het Spaanse dorp en het olympisch stadion. Wij beginnen weer met onze wandeltocht vanaf ons appartement. Wij lopen onder andere langs de universiteit van Barcelona aan de Gran Via de les Corts Catalanes. We gaan ons onbijt pakken bij Flax & Kale aan de Carer del Tallers. Wat een super leuke tent is dit. Met heel veel studenten die lekker aan het ontbijten zijn. Wij kiezen voor “healthy pancakes”, een smoothie (zeker één van de smoothies proberen) en een lekker eitje.

Gezond ontbijt bij Flax & Kale in Barcelona

Gezond ontbijt bij Flax & Kale in Barcelona

Vandaar uit lopen we naar Placa de Espanya door de volkswijken van Barcelona. Best wel een toch nog, maar er het is een leuke tocht. Neem vooral de achteraf straatje, want daar is veel meer te zien.

Placa d´Espanya in Barcelona

Placa d´Espanya in Barcelona

De berg op

De Placa de Espanya met de oude stierenvecht Arena (wat nu een winkelcentrum is), leidt via Avinguda de la Reina Maria Christina naar de Placa de les Cascades. Met op de heuvel het imposante Nationaal Kunstmuseum (ook hier moet je van houden). Wij gaan niet direct de trappen op, maar gaan rechts via de heuvel omhoog naar het Spaanse dorp (Poble Espanyol de Montjuic). Dit nagebouwde dorp, laat de verschillende regio’s van Spanje zien. Er zien een aantal bekende dorpen en steden nagebouwd, en je vindt er veel oude ambachten zoals zilversmeden en andere kunstenaars. Leuk om even te kijken, maar verwacht er ook niet te veel van.

Het Spaanse dorp in Barcelona

Het Spaanse dorp in Barcelona

Vanuit het Spaanse dorp lopen we de heuvel verder op naar het Nationaal Kunstmuseum. Hier heb je een fantastisch uitzicht op Place de Espanya (als er niet te veel toeristen voor je neus staan). Vanuit hier lopen we naar het olympisch stadion. Alhoewel het allemaal een beetje vergane glorie is, is het toch leuk om even te zien. Wij hadden geluk en mochten even in het stadion kijken (en er is een toilet, als je echt moet). Wel leuk om even op het veld te mogen kijken. Het stadion wordt nog wel steeds gebruikt overigens.

Het Olympisch stadion in Barcelona

Het Olympisch stadion in Barcelona

Met de kabelbaan

Vanuit het olympisch stadion lopen wij de Avinguda de l’Estadi af naar de kabelbaan (Finicular de Montjuic) die ons verder de berg op brengt naar het kasteel van Monjuic. Eigenlijk dachten we dat we de kabelbaan naar de haven hadden, maar dat was het dus niet. Maar toch even leuk om vanaf de berg, uitzicht te hebben op de haven. Vanuit hier lopen we naar beneden (ja, dat is best een behoorlijke afdaling) via de Jardins de Mirador (met af en toe een mooi uitzicht), en eten we een broodje bij Café Bar el Cims (in het park).

We lopen door naar de juiste kabelbaan, dat ons naar de andere kant in de haven brengt. Je vindt de kabelbaan achter hotel Miramar. Het kan erg druk zijn omdat er maar één karretje heen (en één terug gaat). Maar de rit (kost ongeveer € 12 enkele reis) is wel gaaf. Op een enorme hoogte heb je een super uitzicht over de stad, de haven en de zee. Zorg wel dat je bij de ramen staat, in de midden zie je nog niet veel.

De kabelbaan in de haven van Barcelona

De kabelbaan in de haven van Barcelona

Nog even een hapje eten

Aan de andere kant moet je met de lift naar beneden en kom je aan in de haven, nabij de boulevard. Wij lopen naar de wijk Barceloneta. Waar het in de straten een groot feest is met allemaal muziekanten, dansers, veel lokale mensen en bier. Maar het is super gezellig. Inmiddels is het einde van de middag en hebben we echt honger. We belanden in Somorrostro aan de Carrer de Sant Carles. Zeker aanrader! Leuke tent met unieke gerechten zoals “Krab, don’t touch my balls”.

Vanuit het restaurant lopen we terug naar ons appartement, en hebben we de laatste dag afgesloten. Morgen gaan we weer naar huis. We hebben heel veel gelopen, maar in vier dagen kun je heel veel zien!

Waar moet je eten tijdens een weekend Barcelona?

Benieuwd waar wij hebben gegeten? Lees er hier meer over!

Advertentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.