De grote moskee…

Dit bericht is zaterdag al geschreven, maar opeens hadden we geen internet meer. Dus de dagen in het verhaal kloppen niet meer helemaal…

We zijn alweer ruim een week weg, en dus over de helft van onze vakantie. Het gaat we erg snel als je “maar” twee weken weg bent. Maar we hebben nog een klein weekje om te genieten. Dat doen we dus ook maar.

Het rijden gaat hier in Andalusië gemakkelijk. Je moet wel af en toe wat heuveltjes op, in de grote steden kan het best druk zijn en betaal je soms best veel voor een parkeerplaats en soms zijn er wel erg smalle straatjes, maar het rijdt lekker. Wij hebben een automaat gehuurd en dat rijdt nog relaxer, zeker in de bergen en bij de “hellingproeven”.

Gisteren, vrijdag, zijn we vanuit Sevilla naar Cordoba vertrokken. Een rit van ongeveer 160 km. We proberen toch ook vaak de wegen binnendoor te kiezen en niet altijd maar over de snelweg te gaan. En dat gaat ook perfect.

Na twee uur komen we aan bij ons hotel in Cordoba: “Eurostars Patios de Cordoba”. Een mooi hotel ook weer in het historisch centrum van de stad. Ook hier hadden we weer het “geluk” dat we en gratis upgrade kregen naar een Junior Suite. Een mooie, grote kamer met deels een glazen vloer. Hier kon je de fundering zien van een gebouw van ruim 1000 jaar oud. Wel leuk, een stukje museum in je eigen kamer. Overigens zijn we inmiddels de kamer al weer uit, want het stonk er naar riool en vocht.

Nadat we onze koffers hebben achtergelaten, hebben we een leuk pleintje opgezocht om even een paar sangria en tapas te eten. Na een korte wandeling door de stad, zijn we gaan relaxen op de kamer. Natuurlijk zijn we s Avonds ook weer de stad in gegaan.

Cordoba is ook al een oude stad. De naam komt van Kartuba, wat staat voor rijde en welvarend stad. Onder de Romeinen was het een provinciestad. De bloeitijd was in de 10e eeuw toen Cordoba een hoofdstad werd van een onafhankelijke kalifaat. De stad was een centrum van handel, industrie en wetenschap waar joden, christenen en moslims naast elkaar leefden.

Het middelpunt van de oude stad is de Mezquita. Dit is de Grote Moskee van Cordoba en gaf de macht aan van de Islam op het Iberisch Schiereiland. Het is gebouwd tussen 785 en 787. Door de eeuwen heen is het gebouw verder uitgebreid en inmiddels is het een mengeling van verschillende stijlen. Inmiddels is er ook een christelijke kapel bij gebouwd.

20130908-202025.jpg

Een mooi stukje geschiedenis dat je gezien moet hebben. Vanuit de Mezquita zijn we de stad verder gaan bezoeken. Ook deze stad straalt weer een stuk geschiedenis uit. Het idee dat de verschillende geloven veel meer met elkaar konden samenwonen is natuurlijk mooi.

We zien veel geschiedenis deze vakantie. Veel meer dan we in bijvoorbeeld Indonesië en de VS zie. Daar kijk je meer naar natuur en nu kom je meer in de grote steden. Een andere manier van vakantie en wel wat vermoeiender.

Morgen rijden we naar Granada. Ook weer een mooie stad, in de Siërra Nevada. Nu gaan we even uitrusten en vanavond weer even de stad in…

Advertentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.