Texel

Wat een heerlijk eiland is Texel. Ooit voor het eerst hier gekomen omdat mijn (Fabian) broer hier ging trouwen. En dat was in oktober 2012. Sinds dien zijn we elk jaar geweest. Eén keer ook in april, maar in elk geval alle maanden in oktober. En zoals ze op Texel ook zelf zeggen: het lijkt hier altijd wel mooi weer. En als het wat minder is, is het niet heel erg (ahum, dat kon toch wel een beetje tegenvallen :-), maar is het in elk geval weer snel mooi weer. Soms warm, soms een heerlijk briesje, maar prima voor een lang weekend, een week of langer...

De vuurtoren van Texel

De vuurtoren van Texel

Texel kent eigen vier verschillende landschappen, en voor zo’n klein eiland is dat bijzonder: de duinen en de stranden in het westen, het platteland en de polders in het oosten en de heuvels in het midden van het eiland en in het binnenland van het eiland vind je nog het “natte gebied: “de Slufter”. Daarnaast heb je de vele kleine dorpjes zoals de Koog, Cocksdorp, Den Hoorn, Den Burg en Oudeschild. Texel is natuurlijk één van de Waddeneiland, en deze ligt slechts 20 minuten varen vanaf Den Helder: daarom gemakkelijk bereikbaar.

Met de Teso Veerpont

De Teso – Texels Eigen Stoomboot Onderneming – verzorgt de veerverbinding tussen Den Helder en Texel. De Teso is opgericht voor en door de inwoners van Texels. Zij zijn grotendeels aandeelhouders van deze veerdienst met het predicaat “Koninklijk” (bron: Wikipedia). De dienst voor normaal gesproken elk uur. In vakantie- en drukke periodes kan hij vaker varen. Bekijk hiervoor de site van Teso. Je kan met de auto, de fiets of lopend op de dienst. Natuurlijk is het reizen met de auto (volgeladen met mensen en koffers) het duurst: ongeveer € 37 (daldagen € 25). Met de fiets betaal je € 5 en lopend slechts € 2,50 (gegevens van teso.nl, augustus 2017). Je koopt altijd een retourticket.

Aangekomen op het eiland zit je binnen een half uur (met de auto) op je

Texel

Texel

bestemming op het eilend. Ongeacht welke plaats je zit: het eiland is klein en gemakkelijk te overzien. Tja, als je met de fiets bent, ligt het natuurlijk geheel aan de wind hoe snel je aan de andere kant van het eiland bent. Overigens kun je prima aan de kant van Texel ook fietsen huren.

De verschillende dorpen op Texel

De verschillende dorpen zijn dus gemakkelijk met de auto te bereiken. Het eiland heeft gemakkelijk begaanbare wegen. Wij zitten vaak in De Koog (Grand Hotel Opduin), iets meer dan 15 minuten rijden vanaf de haven. Vaak rijd je het eerste stuk wel even in een “colonne”, maar onderweg slaan er steeds meer auto’s af.

 

.

Advertentie