Het wilde landschap van Oregon

We hebben in Bend een enorm leuke tijd gehad. Onze Airbnb was top, Bend is een leuke plaats en een prima uitvalsbasis voor de John Day Fossil Beds National Monument (Painted Hills Overlook), Newberry National Volcanic Monument en Smith Rock State Park.

Het theater in het centrum van Bend, OR

Gisteren (dinsdag) zijn we naar de John Day Fossil Beds gereden, vanuit ons huisje in Bend. De auto was nog niet opgestart, of we kregen de melding dat we een te lage banden spanning hadden. Snel maar even langs het tankstation om de bandjes op te pompen. Dat ging voorspoedig. We hadden ons ontbijt (bagels) van te voren klaargemaakt, dus die eten we in de auto op. Het was best een lange rit van ruim 2 uur, maar zeker een gave rit.

John Day Fossil Beds

De John Day Fossil Beds National Monument is vanaf verschillende kanten te benaderen. Wij kiezen voor de Painted Hills Overlook. Via een stoffige, onverharde weg (maar prima te berijden), kom je bij de “overlook” aan.

De “painted hills” in John Day National Monument in Oregon

In het park, wat gratis toegankelijk is, zijn vele fossielen van 44 miljoen tot 7 miljoen jaar geleden gevonden. Het landschap bestaat uit mooi gekleurde bergen. Deze zijn ontstaan door de klimaatveranderingen die in vele jaren heeft plaatsgevonden. Want klimaatverandering is van alle jaren. Niet alleen van onze laatste jaren uitstoot, die we ineens moeten verminderen.

De rode kleuren zijn ontstaan in periode van een warmer en vochtiger klimaat. Er waren meren in de buurt en het regende veel. De rode kleur verdwijnt ook weer gedurende een langere periode. De gelere kleuren zijn ontstaan in een droger klimaat. Waarbij er weinig water in de buurt was en het weinig regende. De zwarte strepen is mangaan wat werd afgegeven door planten.

De “painted hills” in John Day National Monument in Oregon

Verderop in het park vind je Painted Cove trail. Dit is een kort pad dat loopt langs een paar bergen van rode en gelige klei. Ze liggen hier al zo’n 33 miljoen jaar. Door de vochtigheid, temperaturen, as-regens en andere factoren, ontstaat er een soort oxidatie, waardoor deze kleuren ontstaat.

Painted Cove Trail
Painted Cove Trail

Door weer verwonderd te zijn door de natuur, rijden we in stilte terug naar Bend. Na een klein borreltje op onze veranda, lopen we de stad in, op zoek naar wat eten. We belanden bij Bend Brewing Company, omdat Fabian hier toch nog een lokaal biertje wil proeven. Bart kiest voor een wijntje en we nemen samen de nachos en een burger. Qua smaak beide lekker, maar natuurlijk weer te veel…

Nachos, bier en wijn bij de Bend Brewing Company

Newberry National Volcanic Monument

De volgende dag verlaten we ons huisje in Bend voor de laatste keer en rijden, net buiten de stad, naar Newberry National Volcanic Monument.

Newberry National Volcanic Monument

Een bizar landschap dat is ontstaan door de uitbarsting van de vulkaan zo’n 1.300 jaar geleden. Je kan met de auto de berg op, waarbij je een mooi uitzicht over de omgeving hebt. Helaas blijft het zicht slecht door de bosbranden. Eenmaal beneden, kan je echter door het landschap lopen… en dat moet je zien…

Newberry National Volcanic Monument
Newberry National Volcanic Monument
Newberry National Volcanic Monument
Newberry National Volcanic Monument

Supergaaf om te zien. Vooral eng wat de natuur met ons kan doen. Dan maken we ons zorgen om kleine dingen. De kans is groot dat er in dit gebied weer een uitbarsting gaat plaatsvinden. Dat het gaat gebeuren, is zeker… maar wanneer??

We rijden verder, via een mooie route langs bergen, bossen en meren. Via een behoorlijke, stoffige en hobbelige weg komen we aan bij Sparks Lake. Het was een “bumpy” ride, maar we hebben het gered… het was hier heel rustig… Luister en kijk maar.

Sparks Lake in Oregon
Een Aardeekhorn in Oregon

Onderweg naar Crater Lake

Vanaf Sparks Lake was het nog zo’n 2 uur naar ons volgende “rustplaats”. Onderweg moesten we weer een stuk een andere route, omdat de weg was afgesloten ivm de bosbranden.

Inmiddels zitten we in ons huisje (piep klein huisje) in Fort Klamath. We hebben net gegeten (een pizza met een klein beetje kaas). Morgen (donderdag) gaan we naar Crater Lake.

Ons huisje in Fort Klamath (ja, alleen dat rechter huisje)
Advertentie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.