Op de fiets door midden Bali

Monkey Forest in Ubud

Monkey Forest in Ubud

Het is alweer woensdag… Wat gaat de tijd snel als je lol hebt. We zitten hier nog steeds helemaal goed. We komen nu echt bij, alhoewel we een druk programma hebben…
Ons laatste bericht is van afgelopen zondag. Maandagochtend hebben we weer eerst van een heerlijk ontbijt genoten met uitzicht op de rijstvelden. Het ontbijt menu van onze villa Dedari Kriyamaha bestaat uit vier verschillende “menu’s”: Indonesisch, Amerikaans, Healthy of Experience (met diverse lokale gerechten). Elke dag wel de keuze dus. 

Maandag zijn we na het ontbijt weer even gaan relaxen bij onze villa. Om twee uur hebben we de gratis shuttle naar Ubud genomen. Na een bakje “kopi” te hebben gedronken zijn we richting “Sacred Monkey Forrest” gelopen. Het is een natuur reservaat en heilige Hindu tempel. Zoals je weet is 95% van de inwoners van Bali Hindu. Dit betekent ook dat je heel veel van dit geloof terug ziet in de straten van Bali. Zo moet iedereen drie keer per dag een offer brengen. Dit offer zie je dan ook bij de diverse tempels liggen, maar ook op straat. Deze kleine offers bestaan vaak uit bloemetjes, rijst en soms andere etenswaren, samen met wat wierook. Elk dorp heeft een eigen tempel van de community en elk  huis moet ook weer een kleine tempel hebben. De Balinezen zijn er dus best druk mee.

Terug naar Monkey Forrest aan het einde van Monkey Road of Jl. Monkey Forrest. In dit reservaat lopen de aapjes los rond en ze hebben dus alle vrijheid. Natuurlijk kunnen toeristen  bananen kopen en deze worden gretig door de apen opgegeten. Of je tas wordt gewoon geplunderd… Ze zijn redelijk brutaal. Alhoewel er heel veel toeristen lopen, is het wel een heel mooi park met heel veel groene natuur… En apen…. Zeker leuk om even te kijken. Ook voor kinderen, maar pas op met meegenomen etenswaren.

Nasi Campur bij The Black Pearle in Ubud

Nasi Campur bij The Black Pearle in Ubud

Daarna zijn we op aanraden van mijn schoonzus, Annemieke, naar The Black Pearl op de Jl. Bisma (loopt achter de Monkey Road)  gelopen… Het was alweer tijd om te lunchen namelijk. Helaas was het wat regenachtig, maar de temperatuur is prima. Met een heerlijk uitzicht op de rijstvelden hebben we hier Nasi Champur Rendang gegeten. Heerlijk! Lekker “pedis”, goed van smaak. Met een heerlijke mango juice: wat wil een mens nog meer.

Pura Taman Saraswati Tempel in Ubud

Pura Taman Saraswati Tempel in Ubud

Als je de Jl. Bisma uitloopt, kom je weer op de Monkey Road. Via Ubud Palace en de Hindoeïstische tempel “Pura Taman Saraswati” zijn we nog door de stad gelopen. Ubud Palace is leuk om even te bekijken, maar ben je wel snel klaar. Alhoewel het goud ed. natuurlijk wel erg mooi blijft. Bij ons waren er nog jongeren aan het oefenen op hun muziekinstrumenten. De tempel en de tuinen er om heen zijn wel leuk om even rond te kijken. Ubud is een erg drukke stad. Met heel veel brommers en auto’s. Maar er zijn ook heel veel rustigere stukken (zoals Jl Bisma, waar nog veel warungs zitten). Jl. Raya Ubud is ook erg druk, maar hier vind je ook veel leuke restaurants, alhoewel deze erg op toeristen zijn gericht. Na onze tocht hebben we gegeten bij Café Wayan and Bakery. Prima Gado Gado!
Dinsdag hebben we een fietsroute gedaan met BaliGoBike. Super gaaf! Eerst werden we opgehaald om vervolgens met een ander Nederlands stel naar de lokale koffie- en thee plantage te gaan. Oké, het is wat commercieel, maar we hebben weer even wat vocht binnen… Je krijgt namelijk allerlei soorten thee en koffie te proeven. Vervolgens moet je natuurlijk even langs het winkeltje waar je extra thee kunt in slaan.

Vervolgens hadden we een klein ontbijt met een spectaculair uitzicht op het grootste meer van Bali: Lake Batur. Na wat gezellig te hebben ontbeten en kennis gemaakt te hebben met de Brabanders die ook mee gingen, zijn we via een hobbelige weg met de auto naar ons opstappunt gereden. 

Fietstocht door de rijstvelden van Bali

Fietstocht door de rijstvelden van Bali

De rit met de fiets ging voornamelijk bergafwaarts (wat overigens niets over de kwaliteit van de tour zegt). Door leuke dorpjes, door sawa’s en langs het paleis (één van de…) van de president. Echt super gaaf en zeker een aanrader om te doen. Het is zeker niet te zwaar, goede begeleiding en leuke uitleg. Bij het eindpunt aangekomen, hadden we nog een goeie buffet lunch in het huis van de eigenaar. Aanrader om een keer mee te doen.

Een boerin op Bali

Een boerin op Bali 

Vandaag, woensdag, moesten we weer vroeg op om met de chef (kok) naar de lokale markt te gaan. Vandaag hadden we namelijk “cooking class”. Omdat er vandaag Hindoeïstische ceremonieën waren in het dorp, was het niet heel druk op de markt. De geur van kruiden, groentes en kip (nog levend en dood…) komt je tegemoet. De cooking class is in ons hotel, en er is hiervoor een buitenkeuken ingericht. Met uitzicht op de rijstvelden: hoe mooi kan het zijn. Samen met de chef en onze “butler” (zo heet het hier nu eenmaal in onze villa) Adi hebben we Roroban (kokossoep), saté Lilit (saté van gehakt, in dit geval varkensvlees), Balung Ayam (kip in Balineese boemboe), Pepes Ikan (vis met Balineese saus) en Klepon (padan cake met gula djawa). Echt super leuk om te doen. We krijgen de recepten nog mee bij het uitchecken. Daarna moet je het natuurlijk opeten, en werd het netjes uitgeserveerd. Het was heerlijk….!

Cooking class in Villa Dedari Kriyamaha in Ubud

Cooking class in Villa Dedari Kriyamaha in Ubud

Daarna waren we erg moe, dus maar even gerelaxed in onze tuin bij het zwembad. 

Advertentie
  1. Wat hebben jullie al veel leuke dingen ondernomen en veel lekker gegeten. Het water loopt me soms in de mond 😋

    • Ja, nu we de workshop hebben gedaan èn de recepten straks hebben, moeten we thuis ook gaan koken 😀

    • Haha, we zullen zien Corina. Ik zei ook al tegen een Bart “als we dit voor de hele familie moeten maken, zijn we wel een paar dagen bezig 😀.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.