Dit nooit meer?

We zitten sinds zaterdag in Hiroshima. In een leuk, maar modern, westers hotel vlakbij het Freedom Park. Maar daar over zo meer.

Ons uitzicht vanaf hotel The Knot op het Freedom Park in Hiroshima

Gisteren zijn we na het ontbijt weer met de trein vetrokken vanuit Kyoto naar Himeji om hier het Himeji Castle te bezoeken.

Het is een van de oudste gebouwen die is overgebleven vanuit de Sengoku periode die duurde can 1467 tot 1573. Het kasteel wordt ook wel “Witte Reiger” kasteel genoemd door zijn witte muren. Het kasteel is dus omring door muren, een sloot en staat op een verhoging. Hierdoor konden ze al snel zien of de vijand er aan kwam.

Himeji Kasteel
Himeji Kasteel

We zijn het kasteel in geweest en via kleine trappen, op je sokken want je moet je schoenen uit doen, kan je helemaal naar de top van dit kasteel. Het is binnen vrij kaal, maar het geeft een mooi beeld van de bouw van het kasteel en de omgeving. Het is zeker het bezoeken waard!

Himeji Kasteel

Tijdens de tweede wereldoorlog is de stad Himeji bijna helemaal plat gebombardeerd. Het kasteel kwam daar echter bijna ongeschonden uit. Gelukkig maar.

Na het bezoek aan het kasteel pakken we de Shinkans weer verder naar onze eindbestemming Hiroshima. Wat opvalt is dat je eigenlijk van de ene naar de andere stedelijk gebied rijdt. Er zijn maar weinig stukjes die niet bebouwd zijn.

Gelukkig heb je soms wel mooi uitzicht vanuit de trein

Hiroshima

Hiroshima is een havenstad met zo’n 1.2 miljoen inwoners. Voor Japan dus niet een hele grote stad. Natuurlijk staat de stad vooral bekend om de eerste stad ooit die met een atoombom werd aangevallen tijdens de tweede wereld oorlog.

Vanaf het centrum staan we zo’n 15 minuten in een drukke tram die ons naar ons hotel brengt, vlakbij het Freedom Park. Je moet hier contant en gepast betalen, alhoewel de lokale mensen gewoon een OV chipkaart achtig iets op hun telefoon hebben. Voor een vast bedrag rijd je heel het centrum door met de tram.

We zitten in The Knot. Een modern hotel, helemaal Westers op de kamerjassen op de kamers na. Die zie je niet in de VS.

S avonds belanden we in een lokaal okonomiyaki restaurant. Kleinzoon bakt de okonomiyaki en opa en oma doen de drankjes en proberen onze bestelling op te nemen. Wij spreken geen Japans en opa en oma geen Engels 😆

Uiteindelijk weten we toch een lekker Hiroshima okonomiyaki te bestellen. De okonomiyaki is een hartige pannenkoek die in Hiroshima in elk geval wordt gevuld met soba of Udon (noodles) en dan varianten gecombineerd met groente, vlees en/of vis. Je maakt het af met okonomiyaki saus en mayonaise. Erg lekker! In de meeste restaurants wordt het voor je neus gebakken.

Little Boy

Op 6 augustus 1945 om 08.15 (Hiroshima tijd) laten de Amerikanen “Little Boy” vallen vanuit een vliegtuig boven Hiroshima. Little Boy was de naam van de bom met 64kg uranium. Na 44.4 seconden ontplofte de bom op een hoogte van 580m boven de stad Hiroshima.

Gevolg was 140.000 doden richting het eind van 1945 en 70% van de gebouwen waren vernietigd. Een hele stad en een hele generatie werden direct of door stralingsziekte, kanker of andere verwondingen dagen, weken, maanden of jaren later alsnog weggevaagd….

Atomic Bomb Dome in Hiroshima (eigen foto, bewerkt)

Een van de gebouwen die slechts 160m van de ontploffing vandaan stond is de Atomic Bomb Dome. Het gebouw is grotendeels blijven staan omdat de bom alle kracht van bovenaf op het gebouw heeft losgelaten. Zo is er geen horizontale kracht ontstaan op het gebouw. Het dient nu als monument als nagedachtenis aan de bom.

Freedom Park in Hiroshima

Drie dagen na de aanval op Hirsosmi lieten de Amerikanen ook nog een bom los op Nagasaki.

Door deze twee aanvallen gaven de Japanners zich over en kwam er een definitief eind aan de tweede wereldoorlog.

The Freedom Park met monumenten en de eeuwige vlam

Een stukje geschiedenis die je weer even met de beide benen op de grond zet. We bezoeken het museum die alle verschrikkelijke gevolgen van atoombommen toelicht. Maar het js een mooi museum die geen schuld legt bij iemand. Maar die wel het verhaal vertelt. En vooral vertelt waarom we dit nooit meer moeten doen… Een getuigen die 8 min na de inslag foto’s had gemaakt zei: “Ik ben in de hel beland.”

Hiroshima na de aanval (foto van internet)

Het grote verhaal van het museum is “Dit nooit meer…”. Zonder een politiek statement te maken, lijkt mij dit een mooie uitspraak. En laat de (voornamelijk) “heren” die denken dat ze alles wat ze willen krijgen ook kunnen krijgen en daarom op andere hun macht willen laten zien, dit ook een keer inzien… “Dit nooit meer…”

Deze “heren” moeten eens kappen met laten zien dat ze allemaal de “grootste” hebben. Niemand mag over een andermans leven of door bepalen… En helemaal niet met een dergelijke atoombom!

Alhoewel het natuurlijk geen leuk verhaal is, was het erg leerzaam. En ook zeker een bezoek waard!

Als lunch kiezen we ook weer voor een ander okonomiyaki restaurant. Een leuke tent die hoog op de lijst staat om te bezoeken.

Okonomiyaki
Okonomiyaki

We lopen nog wat verder door de stad. Het is wel een leuke stad. We kunnen helaas niet Miyajima. Het eiland in de Japanse binnenzee ligt voor de kust van Hiroshima. Hier kan je je nog wel een dag vermaken. Maar wij gaan alweer door. Verder is er niet heel veel te beleven in de stad. Dus twee volle dagen is wel genoeg.

Advertentie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.